Priče mudrosti, Dramski studio mladih HvarRežija: Jure Radnić
Dramaturgija: Jure Radnić + izvođačice
Glazba: Tvrtko Hopek
Oblikovanje svjetla: Klement Zaninović
Izvode: Martina Carić, Katarina Karević, Jelena Mićić, Rozarija Lasić i Nađa Salom

„Dublja značenja kriju se u bajkama, što sam ih čuo u djetinjstvu, nego u istinama kojima me je naučio sam život.“ – Schiller

Bajke, basne i priče jedne su od najstarijih oblika usmenog narodnog stvaralaštva koje i danas uveseljavaju najmlađu publiku tvrdeći da je svaka preobrazba moguća, a pritom prenoseći važne poruke. One nas uče o sretnim završecima, beskonačnim ljubavima i vječnim životima dajući svakom slušaču, djetetu i/ili odrasloj osobi, značenje sukladno određenom životnom trenutku. Nadnaravno ili stvarno, podsjećaju nas na moralne vrednote i vrline prijeko potrebne da bismo svakodnevni život mogli začarati, magijski proživjeti i intuitivno spoznati.

Kao i u bajkama i pričama, dramaturške slike „Priča mudrosti“ upečatljive su, ali oslikane s nekoliko jednostavnih poteza ostavljajući prostor mašti gledatelja kojemu je prepuštanje dovoljno da ode izvan granica simboličnih slika. Tome doprinosi ženski kor kao glavni pripovjedač i akter koji lišen suvišnosti stavlja naglasak na bitno: na pričanje priča. Čarolijom glazbe, pretapanjem pokreta i jednostavno riječju, kor odmotava klupko različitih događaja u kojem likovi traže „kraj gdje su ljudi snažni i radosni i gdje Svjetlost pljušti obilato“.

Ne, to nisu likovi. To smo svi mi, ljudi. U potrazi za zemljom svojih snova. – Jelena Mićić

Dramski studio mladih Hvar, osnovan 1994. godine, dobiva 1997. status profesionalno vođenog kazališta za djecu i mladež postavši članom Hrvatskog centra ASSITEJ. Studio djeluje sa svoje tri radionice koje obuhvaćaju osnovnoškolski, srednjoškolski uzrast i studentsku grupu. Hvarski dio studija vodi teatrologinja i dramaturginja Dolores Kolumbić, član HDDU-a, a zagrebačke student vodi Jure Radnić, donedavni član studija, a sada glumac i asistent na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Tako se ostvaruje želja svih nas koji se u Hvaru bavimo kazalištem i mladima da se stvaraju uvjeti za život najstarijem komunalnom kazalištu u Europi, hvarskomTeatru koji s ovim gradom živi od 1612. godine.

Svojom čakavskom scenom studio njeguje zavičajni govor, okrenut istraživanju otočke baštine, potvrđujući koliko je baština uzbudljiva i bliska suvremenicima, posebice mladima kad joj se ne pristupa da bi se konzervirala nego da bi se upoznala i tada krenulo u vlastito stvaralaštvo.

Za svoje predstave Studio dobiva nekoliko prvih nagrada na Assitejevim festivalima: Romeo i Julija, W. Shakespearea; Cvit u žepiću, tekst Tina Kolumbića na hvarskoj čakavštini, Materine lipe riči, Tin Kolumbić; Ljuba Ivanova, narodne pjesme hrvatskog priobalja, Hvarkinje, djevojke iz narodnih pjesama otoka Hvara. Dramski studio mladih Hvar dobitnik je i priznanja za očuvanje kulturne baštine, nagrada za glavnu i epizodnu ulogu, te nagrade voditeljici studija, Dolores Kolumbić, za pedagoški rad i umjetnička dostignuća mladih glumaca.