Gradska glazbaHvarska gradska glazba okuplja dvadesetak glazbenika, a voditelj je maestro Tomi Domančić. Izvode marševe, te zabavni, filmski i klasični repertoar.

Korijeni hvarske gradske glazbe sežu u neko davno vrijeme slavnog hvarskog kazališta i renesansnih i baroknih priredbi, koji su konačno 1842. stvorili najstarije glazbeno udruženje u Hvaru – Hrvatsko muzikalno društvo Hektorović. Činili su ga glazbari, pjevači i tamburaši.

U pomalo revolucionarnom preporodnom vremenu kraja 19. st. u Hvaru su djelovale čak dvije gradske glazbe: hrvatska i talijanska (Societa musicale di Lesina). Muzikalno društvo Hektorović je prolazilo kroz mijene do Drugog svjetskog rata kada zamire kompletno kulturno djelovanje na našem otoku. Nedugo nakon rata pokrenuta je inicijativa za obnovom glazbe te je prva poratna gradska glazba sa 24 glazbara nastupala već 1946., a nju je vodio legendarni maestro Aldo Banfichi.

Iz tog doba Hvaranima su ostali u sjećanju brojni izvrsni glazbari. Ta glazba posljednji je put nastupila 1998. g. No, desetljeće i pol uporne inicijative, entuzijazma i volje je prije 6 godina, 2012.g., ponovno okupilo stare glazbare, ali i one nove, te je gradska glazba Hvar ponovno pronašla svoje mjesto pod hvarskim kulturnim suncem.